marți, 20 decembrie 2011

Poveste de Craciun

Bijutierul era aşezat la biroul său, privind distrat strada prin vitrina elegantului său magazin.
O fetiţă se apropie şi-şi lipi nasul de geam. La vederea unuia dintre obiectele expuse, ochii ei albaştri cum este cerul se luminară. Intră hotarâtă în magazin şi arătă cu degetul spre un splendid colier de perle albe.
"E pentru sora mea. Puteţi să mi-l împachetaţi frumos pentru un cadou?"
Patronul magazinului o fixă din ochi pe micuţa clienta şi o întreba: "Câţi bani ai?"
Fără să pregete, ridicându-se pe vârfuri, fetiţa puse pe tejghea o cutie de tinichea, o deschise şi o goli. Căzură câteva bancnote de mică valoare, un pumn de monede, câteva scoici şi nişte figurine.
Ajung?" întrebă ea cu mândrie.
"Vreau să fac un cadou pentru sora mea mai mare. De când mama nu mai este, ea e cea care-i ţine locul şi niciodata nu are nici macar o clipă pentru ea. Astăzi e ziua ei şi sunt sigura că o voi face foarte fericită cu acest cadou. Culoarea alba este preferata ei."
Omul se duse în spate şi reveni cu o hârtie de impachetat nemaipomenit de frumoasă, roşie cu auriu, cu care împachetă cu grija cutia.
"Ia-o", spuse el fetiţei. "Şi du-o cu grijă."
Fetiţa plecă foarte mândră, ţinând pachetul ca pe un trofeu.
O oră după aceea, în bijuterie intră o fată frumoasă cu parul de culoarea mierii şi cu nişte ochi albaştri minunaţi. Puse cu hotărâre pe tejghea pachetul pe care bijutierul îl făcuse cu atâta grijă şi spuse:
"Colierul acesta a fost cumparat de aici?"
"Da, domnişoară."
"Şi cât a costat?"
"Preţurile praticate în acest magazin sunt confidenţiale: nu privesc decât pe client şi pe mine."
"Dar sora mea avea doar câţiva bănuţi. N-ar fi putut cumpăra niciodată un colier ca acesta!"
Bijutierul luă cutia cu preţiosul ei conţinut, o închise, refăcu cu grijă ambalajul cadoului şi-l înapoie fetei.
"Sora dumneavoastră a plătit. A plătit preţul cel mai mare pe care-l putea plăti cineva: a dat tot ceea ce avea."

Dragii mei, important este sa dati tot ce aveti voi pentru a face o surpriza celui drag, iar voi, cei care primiti cadouri, sa apreciati ce primiti pentru ca este daruit din inima. Uneori poate nu va place acel cadou, poate nu va bucura o simpla felicitare, poate un telefon primit la o ora tarzie va deranjeaza, insa orice este un gand de la cel iubit pentru voi. Daca nu-l apreciati acum, cand totul este bine, mai tarziu poate va fi prea tarziu pentru unii... CRACIUN FERICIT, DRAGII MEI ! A voastra, Andreea.

luni, 19 decembrie 2011

Obiceiuri de sfarsit de an in Germania

Ca sa incheiem anul frumos si in spirit de sarbatoare cum se fac mai toate lucrurile acum la final, ma gandeam sa va impartasesc ce mai stiu eu despre datinile de Anul Nou.
Sa luam de exemplu Germania. Pentru ca ei sunt majoritatea catolici, au acel frumos obicei sa faca o coronita din brad si sa aprinda cu 4 saptamani inainte de Craciun cate o lumanare in mijlocul ei in fiecare saptamana. Astfel, in ziua de Craciun, veti avea pe masa o frumoasa coronita din brad si 4 lumanari inauntru. Se numeste Adventskranz. Lumanarile acestea simbolizeaza renasterea luminii dupa solstitiul de iarna.
Ca alimente celebre nemtesti amintesc aici painile coapte, nucile prajite si faimoasele Lebkuchen-turte dulci acoperite cu scortisoara si zahar. In Bavaria este popular crapul servit cu un sos de turta dulce, numit Pfeferkuchen. La masa de Craciun se serveste de multe ori carne de purcel de lapte, caltabos si salata de macaroane. In prima zi de Craciun se serveste mai ales gasca la cuptor si Stollen-un fel de cozonac cu martipan, ghimbir si fructe.
Alt semn caracteristic sarbatorii acesteia este bradul de Craciun. Se vehiculeaza doua legende ale bradului de Craciun.
Una dintre legende susţine ca Isus a fost pierdut în pădure, şi un tăietor de lemne şi soţia sa l-au luat şi i-au dat hrană şi adăpost. Pentru a le recompensa pentru faptele lor bune, Copilul Hristos a rupt o ramura a unei brad vesnic verde şi a spus că în fiecare an la data de Crăciun acea ramura va face fructe. În fiecare an după aceea, ramura a purtat mere de aur şi nuci de argint. Asa s-a nascut pomul de Craciun.
Legenda a doua a bradului de Craciun din Germania implică pe tatăl Reformei protestante, Martin Luther. Pe drumul spre casa într-o seară, Martin Luther a fost impresionat de frumusetea unui brad de sub stele.El l-a taiat şi l-a adus acasă pentru a impartasi cu familia sa aceasta frumusete. Pentru a imita stelele de sub brad si care pluteau deasupra ieslei unde Hristos s-a născut, Martin Luther a decorat bradul cu lumânări subţiri. Voila! Pomul de Craciun s-a nascut! Astfel Tannenbaum a devenit un simbol puternic al Craciunului.
La serbarea de sfarsit de an din scoli, de Craciun, purtatoarea de cadouri este o fetita, numita Christkind. Aceasta este imbracata intr-o haina alba si are pe cap o coronita aurita.
Urarea de Craciun in Germania este: Frohe Weihnachten!
Si eu va doresc sa aveti sarbatori fericite si pline de caldura sufleteasca alaturi de cei dragi, multa iubire in case si bunataturi pe mese!
Va pup si sa ne revedem cu bine la anul!
Andreea

joi, 8 decembrie 2011

Raceala

De multe ori avem temperatura, ne simtim ametiti si ne curge nasul. Nu stim niciodata sigur daca ne-a prins raceala sau suntem doar prost dispusi, avem gripa sau o alta boala. De aceea m-am gandit ca v-ar prinde bine o poveste a nasterii racelii, a simptomelor si evolutiei ei in organism. Mi se pare foarte utila.
Cand te simti ametit, iti curge nasul, ai temperatura de peste 37 grade si nu ai putere, atunci poti spune ca ai facut cunostinta cu raceala. Dar de ce? In momentul cand o bacterie depaseste sistemul nostru imunitar si se instaleaza in organism, rezulta o infectie. Trebuie sa luptam cu invadatorii, nu? Cand temperatura corpului depaseste pragul de 37 de grade se intampla 3 fenomene:
-celulele sistemului imunitar = leucocitele isi cresc capacitatea de a neutraliza microbii.
-creste cantitatea de interferon= proteine naturale produse de sistemul imunitar si acestea au caracter antiviral.
-se impiedica inmultirea bacteriilor caci ele nu se pot dezvolta la o temperatura de peste 37 de grade.
Noi in acest timp mai prezentam si alte stari :
-apar stari de amorteala, lipsa de energie
-pielea devine palida
-apare deshidratarea
-curge nasul si apare tusea.
Apare lipsa vitaminei C, pe care noi o putem lua din citrice si fructe sau chiar salate. Trebuie sa consumam mai multe lichide in aceasta perioada. Febra este un mecanism de autoaparare in aceasta raceala, de vindecare, fara de care corpul nu ar putea face fata microbilor. Greseala oamenilor este ca incearca sa scada aceasta temperatura si suprima automat acest sistem de aparare al organismului impotriva microbilor.
Acum apare si nevoia de a lua mereu medicamente care aparent ne fac bine in acesta perioada de slabiciune, dar doar aparent. De exemplu:
-paracetamolul nu face decat sa prelungeasca boala, suprimand mecanismul natural al febrei si afecteaza si ficatul , creeand insuficienta hepatica. Afecteaza rinichii, creste riscul de astm si de hipertensiune.
-ibuprofenul intoxica ficatul, crescand riscul de insuficienta hepatica.
-aspirina suprima capacitatea globulelor albe de a distruge microbii si amplifica riscul de a face ulcer. (arata un studiu facut la o Universitate din Sydney)
-antibioticele sunt un adevarat pericol pentru organism. Dezechilibreaza flora intestinala si distrug sistemul imunitar.
Sfatul meu este sa nu luati antibiotice nici macar preventiv.
Concluzia este ca daca aveti febra sub 40, nu diperati, daca ea depaseste pragul de 40 si persista atunci ar fi un motiv de ingrijorare. Ea trebuie supravegheata si ar trebui sa insistati in aceasta perioada de slabiciun a corpului cu tratamente naturiste.
In primul rand prin dieta=tratamentul prin alimentatie, prin eliminarea zaharului din aceasta dieta in aceasta perioada si consumul alimentelor bogate in vitamine si minerale, astea ar fi primele metode bune de vindecare impotriva racelii.
Va scriu mai jos cateva alimente bogate in vitamina C in ordinea crescatoare a procentului lor de vitamina:
-macesele
-catina
-ardeiul iute
-ardeiul verde
-coacazele
-broccoli
-varza
-lamaia
Alimente bogate in minerale, zinc de exemplu:
-stridiile
-germenii de grau
-ficatul de vitel
-semintele de in
-semintele de dovleac
-ficatul de porc
-nucile
-carnea de vita
-carnea slaba de porc
In al doilea rand trebuie sa consumam zilnic apa multa, peste 2 litri pe zi.
Avem nevoie sa consumam alimente siplante cu efecte antimicrobiene: ceapa, usturoi, propolis, echinaceea, musetelul, mugurii de pin, cimbrul, ghimbirul.
Dar trebuie sa ne gandim si la tratamentul non alimentar: somnul, odihna, expectorarea mucusului.
Si nu in ultimul rand ar trebuie sa stabilizam si nevelul de vitamina D din corp, care este un puternic stimulent al sistemului imunitar. Acesta se face prin:
-expunerea la soare
-consumul de peste (somn, ton)
Optional ne putem gandi si la leacuri babesti (stiute de toti de la bunici si strabunici).
Ce parere aveti? Stiati toate acestea despre raceala? Va sunt utile?
Astept pareri si sfaturi la subiect!
Andreea

marți, 6 decembrie 2011

Cadoul perfect

Este dimineata de Mos Nicolae. O zi calduroasa pentru aceasta perioada a anului. Ma asteptam la multa zapada si ger, insa este chiar liniste si toti povestesc bucurosi de ce au primit de la batranul Mos Nicolae, o traditie mult asteptata de copii de altfel, dar si de cei mari, pentru ca toti ne bucuram la dulciuri si fructe, ascunse noaptea in ghetutele proaspat spalate nu?
Am realizat ceva mult mai important anul acesta, am inteles ce cadou astept intotdeauna de la aceste sarbatori in general si care este castigul meu in fiecare an, cand il asteapt pe Mosu' cu o surpriza. Nimic nu ma va bucura mai mult decat sa-i unesc pe cei dragi mie, pe toti in jurul unei mese si sa-i pot privi fericita, sa ma bucur mereu ca suntem toti sanatosi, ca putem povesti ce ni s-a intamplat sau ce am fi vrut sa se petreaca. Nici un alt cadou scump nu m-ar bucura la fel de mult ca acesta. Si acum inteleg de ce acest Mos este batran in fiecare an, dar niciodata nu moare sau nu dispare, pentru ca el bucurandu-se cand toti suntem impreuna si fericiti, e mai puternic si pregateste o alta intalnire, reuniune si tot asa in fiecare an. Niciodata nu poate fi trist la acestea.
Daca am face si noi la fel zilnic, daca ne-am bucura si i-am aprecia pe cei dragi in fiecare zi, am fi mai buni si mai tineri si niciodata nu ne -am mai inchide in noi, nu am mai plange si nu am mai fi invidiosi. Cadoul perfect exista, nu trebuie decat sa vedeti singuri care este acesta: pentru mine este viata si familia.
Daca ne-am opri un pic si am privi in ochii unui copil cand vede ghetutele pline cu cadouri, ne -am da seama ca bucuria aceea nevinovata si inocenta nu am avut-o niciodata, am fost prea preocupati fara rost si ingrijorati de alte probleme ale vecinilor sau rudelor.
Ma bucur enorm ca acum am reusit sa inteleg aceste lucruri simple dar importante pentru mine, altfel ar trece timpul si nu vreau sa regret mai incolo ceea ce puteam sa fac acum cand suntem toti o familie, sanatosi si cu sperante.
La multi ani, Mosule!!! La multi ani iubitului meu, pe care il ador! Nu este ziua lui astazi, insa de fiecare data cand ma trezesc si il zaresc, ii multumesc in gand pentru ca este langa mine si il sarut ca si cum ar fi ziua lui. Fiecare clipa este unica si trebuie traita la fel!
Va pup!
Andreea
Astept parerile voastre despre... Mos si cadoul perfect!