joi, 8 decembrie 2011

Raceala

De multe ori avem temperatura, ne simtim ametiti si ne curge nasul. Nu stim niciodata sigur daca ne-a prins raceala sau suntem doar prost dispusi, avem gripa sau o alta boala. De aceea m-am gandit ca v-ar prinde bine o poveste a nasterii racelii, a simptomelor si evolutiei ei in organism. Mi se pare foarte utila.
Cand te simti ametit, iti curge nasul, ai temperatura de peste 37 grade si nu ai putere, atunci poti spune ca ai facut cunostinta cu raceala. Dar de ce? In momentul cand o bacterie depaseste sistemul nostru imunitar si se instaleaza in organism, rezulta o infectie. Trebuie sa luptam cu invadatorii, nu? Cand temperatura corpului depaseste pragul de 37 de grade se intampla 3 fenomene:
-celulele sistemului imunitar = leucocitele isi cresc capacitatea de a neutraliza microbii.
-creste cantitatea de interferon= proteine naturale produse de sistemul imunitar si acestea au caracter antiviral.
-se impiedica inmultirea bacteriilor caci ele nu se pot dezvolta la o temperatura de peste 37 de grade.
Noi in acest timp mai prezentam si alte stari :
-apar stari de amorteala, lipsa de energie
-pielea devine palida
-apare deshidratarea
-curge nasul si apare tusea.
Apare lipsa vitaminei C, pe care noi o putem lua din citrice si fructe sau chiar salate. Trebuie sa consumam mai multe lichide in aceasta perioada. Febra este un mecanism de autoaparare in aceasta raceala, de vindecare, fara de care corpul nu ar putea face fata microbilor. Greseala oamenilor este ca incearca sa scada aceasta temperatura si suprima automat acest sistem de aparare al organismului impotriva microbilor.
Acum apare si nevoia de a lua mereu medicamente care aparent ne fac bine in acesta perioada de slabiciune, dar doar aparent. De exemplu:
-paracetamolul nu face decat sa prelungeasca boala, suprimand mecanismul natural al febrei si afecteaza si ficatul , creeand insuficienta hepatica. Afecteaza rinichii, creste riscul de astm si de hipertensiune.
-ibuprofenul intoxica ficatul, crescand riscul de insuficienta hepatica.
-aspirina suprima capacitatea globulelor albe de a distruge microbii si amplifica riscul de a face ulcer. (arata un studiu facut la o Universitate din Sydney)
-antibioticele sunt un adevarat pericol pentru organism. Dezechilibreaza flora intestinala si distrug sistemul imunitar.
Sfatul meu este sa nu luati antibiotice nici macar preventiv.
Concluzia este ca daca aveti febra sub 40, nu diperati, daca ea depaseste pragul de 40 si persista atunci ar fi un motiv de ingrijorare. Ea trebuie supravegheata si ar trebui sa insistati in aceasta perioada de slabiciun a corpului cu tratamente naturiste.
In primul rand prin dieta=tratamentul prin alimentatie, prin eliminarea zaharului din aceasta dieta in aceasta perioada si consumul alimentelor bogate in vitamine si minerale, astea ar fi primele metode bune de vindecare impotriva racelii.
Va scriu mai jos cateva alimente bogate in vitamina C in ordinea crescatoare a procentului lor de vitamina:
-macesele
-catina
-ardeiul iute
-ardeiul verde
-coacazele
-broccoli
-varza
-lamaia
Alimente bogate in minerale, zinc de exemplu:
-stridiile
-germenii de grau
-ficatul de vitel
-semintele de in
-semintele de dovleac
-ficatul de porc
-nucile
-carnea de vita
-carnea slaba de porc
In al doilea rand trebuie sa consumam zilnic apa multa, peste 2 litri pe zi.
Avem nevoie sa consumam alimente siplante cu efecte antimicrobiene: ceapa, usturoi, propolis, echinaceea, musetelul, mugurii de pin, cimbrul, ghimbirul.
Dar trebuie sa ne gandim si la tratamentul non alimentar: somnul, odihna, expectorarea mucusului.
Si nu in ultimul rand ar trebuie sa stabilizam si nevelul de vitamina D din corp, care este un puternic stimulent al sistemului imunitar. Acesta se face prin:
-expunerea la soare
-consumul de peste (somn, ton)
Optional ne putem gandi si la leacuri babesti (stiute de toti de la bunici si strabunici).
Ce parere aveti? Stiati toate acestea despre raceala? Va sunt utile?
Astept pareri si sfaturi la subiect!
Andreea

Un comentariu:

Andreea spunea...

un comment va rog....